Dominantiematrix
‘Wat er in zit en hoe het eruit komt’
Leren = bewegen en bewegen = leren!
Hoe leert een kind en waarom op die manier? Wat kan ik, als ouder, of wat kan een leerkracht, doen als mijn zoon of dochter in de stress schiet en het leren en concentreren niet lukt? Tijdens een screening kijkt Leerpraktijk Goedereede altijd naar het dominantiepatroon van uw kind, zodat er met alle leermogelijkheden rekening gehouden kan worden.
Om goed te kunnen leren moeten de linker- en rechterhersenhelft zich gelijkelijk ontwikkelen. Het is wel zo dat er een voorkeur optreedt, waarbij het kind zich links- of rechtsgericht ontwikkelt. Dit wordt bepaald door de dominantie van de linker- of rechterhersenhelft.
Zo zorgt de dominantie van de linkerhersenhelft ervoor dat een kind van links naar rechts werkt. Dit past precies bij de manier waarop het leert lezen, schrijven en rekenen. Het heeft dan ook talige mogelijkheden en het kan logisch redeneren. Wel mist het het overzicht en kan het soms door de bomen het bos niet meer zien.
Wanneer een kind rechtsgericht is, omdat de rechterhersenhelft dominant is, dan werkt het het liefst van rechts naar links. Tegen de stroom in als het ware. Spiegelingen en verwisselingen kunnen daardoor optreden. Ook kan het voorkomen dat plussommen wel lukken, maar minsommen een stuk moeilijker zijn. Het kan tevens zo zijn dat rekenen en klokkijken niet makkelijk zijn, omdat een kind letterlijk anders tegen de cijfers en getallen aankijkt. Tijdsbesef kan zich daardoor moeizamer ontwikkelen. Ruimtelijke begrippen als meer en minder, links en rechts, boven en onder, voor en achter zijn dan eveneens verwarrend. Zo kunnen er problemen ontstaan op reken- en taalgebied.
De dominantie van oog, hand, oor en voet bepaalt bovendien hoe een kind met auditieve en visuele informatie om kan gaan. Het leert door bewegen, luisteren, praten, kijken of juist doen. Ook is het bepalend of het in stilte leert, juist met anderen of een combinatie daarvan. Tot slot is het van belang om te weten of het beter vooraan of achteraan, links of rechts in de klas moet zitten.